De 10 beste kerstcadeaus voor oma’s

De eenzaamheid onder ouderen komt elk jaar steeds meer naar voren. De feestdagen zijn al helemaal een lastige periode, omdat het door de drukte erg moeilijk kan zijn om bij iedereen langs te gaan die belangrijk voor je is. Wil jij jouw oma dus extra in het zonnetje zetten tijdens deze donkere dagen? Dan vind je hier een lijst met de 10 beste kerstcadeaus voor oma’s.

1. Een zoete lekkernij

Misschien niet zo goed voor de lijn, bloeddruk of cholesterol, maar met een kerstcadeau van chocolade maak je iedereen blij. Kies bijvoorbeeld voor een doos met ambachtelijke bonbons, een chocoladereep in de vorm van een hart of lekkere truffels. Kies een aantal smaken die perfect passen bij je oma; zoet en lief, pittig of juist fris en fruitig. Chocolade kan samengaan met werkelijk alles!

2. Een gepersonaliseerde kalender

Er is één ding dat in het huis van elke oma hangt en dat is een verjaardagskalender. Op deze kalender kan ze namelijk mooi elke verjaardag of trouwdag van haar familie neerzetten, zodat ze een kaartje of tegenwoordig zelfs een Appje kan sturen.

 

Zorg ervoor dat haar verjaardagskalender de mooiste is die ze ooit zou kunnen krijgen, door een gepersonaliseerde kalender voor haar te ontwerpen. Geef elke maand een vrolijke familiefoto, zodat ze elke keer weer herinnerd wordt aan de mensen die van haar houden.

3. Mooie herinneringen

Onder het mom van een herinnering aan de mensen die van haar houden, kun je er ook voor kiezen om een leuk digitaal fotolijstje aan haar te geven. Stop deze vol met familiefoto’s, zodat ze de hele dag door de blije gezichtjes van haar (klein)kroost kan zien.

 

Met een digitaal fotolijstje staat het huis niet direct helemaal vol, maar heeft ze toch veel verschillende foto’s om naar te kijken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een fotoalbum te maken, maar deze moet actief gepakt en doorgebladerd worden om de foto’s te bekijken. Bij een digitaal fotolijstje komen ze gewoon tevoorschijn, of je er nu op let of niet.

4. Altijd bij zich dragen

Een andere mooie manier om te zorgen dat je oma herinnerd wordt aan de mensen die om haar geven, is het personaliseren van een sieraad. Denk bijvoorbeeld aan een armbandje met daaraan pailletten met de namen van haar (klein)kinderen of een ketting met een medaillon met fotootjes van haar (klein)kinderen.

 

Zo heeft ze altijd het gevoel dat jullie dichter bij elkaar zijn, zelfs als jullie elkaar een tijdje niet kunnen zien. Daarnaast heeft ze direct iets om zichzelf mee te verfraaien én om over op te scheppen bij de bingo.

5. Extra warmte

Een ander bekend feit over ouderen, is dat ze het vaak een stuk kouder hebben dan de rest van ons. Dit komt doordat hun bloed niet meer zo goed door hun aderen kan stromen. Wil jij ervoor zorgen dat jouw oma er warmpjes bij zit, zonder flink te moeten stoken? Dan kun je een lekker warme deken voor haar kopen. Maak deze extra speciaal door haar naam erop te borduren (dit kun je ook laten doen bij diverse bedrijven).

 

Zo wordt ze elke keer aan jou herinnerd wanneer ze weer lekker onder haar warme dekentje kruipt. Dat zijn nog eens een hoop warme gevoelens bij elkaar.

6. Een fleurig huisje

Houdt jouw oma ervan als haar huis altijd lekker ruikt en er vrolijk en fleurig uitziet? Dan kun je een bloemenabonnement voor haar aanschaffen. Zo krijgt ze elke week, twee weken of eens per maand een vers bosje bloemen om haar huis mee te decoreren.

 

Dit is natuurlijk wel een aardige investering, maar het zal haar elke keer weer ontzettend gelukkig maken. Dat is toch eigenlijk prijsloos. Daarnaast kun je dit natuurlijk ook geven met de rest van haar kleinkinderen, zo deel je de kosten en wordt het een stuk goedkoper per persoon.

7. Een helpende hand

Je oma wil je natuurlijk zoveel mogelijk ontzorgen. Hoe ouder iemand wordt, hoe moeilijker sommige taakjes voor ze kunnen zijn. Maak voor jouw oma dus een couponboekje, waarop je diverse taakjes neerzet die je met liefde voor haar uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Alle ramen lappen
  • De vloeren dweilen
  • De deurklink vervangen
  • De hond uitlaten
  • Een voedzame, verse maaltijd koken (en gezellig mee eten)

 

Als je goed kijkt in de omgeving van je oma, zul je waarschijnlijk voldoende dingen vinden om het boekje mee te vullen. Daarnaast kun je sommige taakjes natuurlijk ook een paar keer herhalen, om ervoor te zorgen dat ze zich minder bezwaard voelt om jouw hulp in te schakelen.

8. Samen op pad

Als er iets is wat oma’s leuk vinden, dan is het tijd spenderen met de mensen van wie ze houdt. Bedenk dus een leuk uitje om samen iets leuks te doen. Houdt er hierbij wel rekening dat oudere mensen vaak iets minder makkelijk lange stukken kunnen lopen en sneller vermoeid en koud zijn. Zorg dus voor een goede afwisseling tussen activiteiten en rust.

 

Leuke dingen om samen met je oma te doen, zijn:

 

  • Lekker uit eten bij een luxe restaurant
  • Naar een museum
  • Een dans-, cabaret- of muziekvoorstelling
  • Een cursus volgen in iets wat haar interesseert
  • Een herinneringen tour door de stad of het dorp waar ze is opgegroeid

9. Altijd iets om te lezen

Heeft jouw oma een duidelijke hobby waar ze veel in investeert? Dan kun je haar daarin ondersteunen door een abonnement voor haar te kopen op een tijdschrift dat zich op deze hobby focust. Zo heeft ze altijd iets bij de hand om te lezen over haar hobby. Daarnaast staan in dit soort tijdschriften vaak diverse tips en nieuwtjes, waardoor ze zichzelf blijft ontwikkelen op het niveau van haar hobby.

10. Helemaal de blits maken

De meeste oudere vrouwen dragen graag hun spulletjes bij zich in een mooi handtasje. Zorg dat jouw oma er stijlvol en functioneel bij loopt, door een mooi kwaliteits handtasje voor haar te kopen. Kies hierbij echt voor kwaliteit, niet zozeer voor merk of uitstraling. De meeste oma’s hoeven namelijk geen mega opvallende tasjes te hebben, straks worden ze nog beroofd van het mooie cadeau.

Een vrolijke oma voor kerst

Met één van deze cadeaus zorg jij er zeker voor dat jouw oma ontzettend vrolijk wordt. Dat je überhaupt tijd en moeite in haar gestoken hebt, is al een cadeau op zich dat ze enorm zal waarderen. Veel plezier samen!