Geen gratis plastic tasjes meer is een duurzame maatregel

Vroeger kreeg je in elke winkel een plastic tasje bij de aankopen die je had gedaan. Deze waren dan vaak gratis. Dit is sinds 2016 veranderd. Toen moesten mensen gaan betalen voor plastic tasjes. Als alternatief kwamen er tasjes van papier. Deze mochten nog wel gratis gegeven worden. Al laten steeds meer bedrijven je nu überhaupt voor de tasjes betalen. Er mogen nog steeds plastic tassen uitgegeven worden, maar dan moet je daarvoor betalen. De regel van de overheid om geen gratis plastic tasjes meer mee te geven, is er gekomen om zwerfafval tegen te gaan. Hoe minder gratis tasjes, hoe minder afval. 

Papieren tasjes

 

Veel bedrijven hebben zelf de omschakeling gemaakt om van plastic naar papier te gaan. Dit is bij de wet nog niet verplicht. Het is wel een goed initiatief van deze bedrijven, omdat papier minder vervuilend is voor het milieu dan plastic. Plastic kan namelijk niet goed of helemaal niet worden afgebroken door natuurlijke invloeden. Papier is een bewerkt natuurproduct, waardoor papier gemakkelijker afgebroken wordt. Als je zelf een bedrijf hebt, kan je ook papieren tasjes bestellen in plaats van van plastic. Dit kan online, bijvoorbeeld op de website https://www.disposablediscounter.nl/. Er is tegenwoordig wel een bepaald soort plastic dat biologisch afbreekbaar is. 

 

Bewustheid creëren tegen verspilling 

Dat de tasjes niet meer gratis worden weggegeven, is goed tegen zwerfafval en voor het klimaat. Niet alleen heeft het deze directe invloed, maar ook beïnvloedt het indirect het gedrag van de consument. Mensen gaan namelijk bewuster om met verspilling. Als je naar een winkel gaat, neem je vaak zelf een grote tas mee. Veel supermarkten zijn nu ook bezig met het niet meer gratis weggeven van de plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling. Ook dit zorgt ervoor dat mensen zelf kleine tasjes meenemen om hun groente en fruit in te doen. Het is fijn dat de supermarkten bijdragen met het verduurzamingsproces, om duurzaam gedrag aan te moedigen bij de consument.