Als de periode van Kerst aanbreekt dan geef of krijg je vaak een pakket met eten of andere leuke dingetjes. Eigenlijk zijn kerstpakketten al in de 19e eeuw ontstaan tijdens de koude winterdagen om boeren te ondersteunen in hun voedselvoorziening. Zo konden zij op hun vrije dag, Tweede Kerstdag, met hun gezin genieten van lekkernijen terwijl het buiten koud was en ze soms niet voldoende te besteden hadden of niet aan genoeg voedsel konden komen.
Eigenlijk is een kerstpakket niets meer of minder dan een extra waardering van de werkgever of zakelijke relatie die in dure tijden met koude winterdagen net even iets extra’s kunnen geven.
De geschiedenis van kerstpakketten
Het geven van kerstpakketten stamt al uit het begin van de 19e eeuw. In de wintermaanden was het vaak een behoorlijke opgave om met het koude winterweer voldoende voedsel te verzamelen. De werkgevers wilden hun werknemers naast de extra waardering ook een hart onder de riem steken door ze te ondersteunen in hun voedselvoorziening. Het begon dus allemaal bij de boeren op het land die manden kregen om tijdens hun vrije dag, meestal op Tweede Kerstdag, met hun gezin te kunnen genieten. Al snel waaide deze traditie over naar bakkers en slagers. Waarna het uiteindelijk over is gewaaid naar de hele samenleving en wij vandaag de dag ons nog steeds jaarlijks bezig houden met de pakketten. Want het is ontzettend leuk om ze uit te zoeken en weg te mogen geven, maar het mogen open maken van een pakket tijdens de feestdagen geeft ook een bijzonder gevoel.
Wat zit er in traditionele kerstpakketten?
In deze tijd kun je een pakket zo luxe maken als je wilt, maar ook zo basic als dat je wilt. Er zijn mogelijkheden tot luxe voedselpakketten tot aan wereldreizen die je kunt vergeven tijdens deze bijzondere periode. Een gemiddeld pakket heeft een waarde van ongeveer 40euro en kan een algemeen thema hebben of een bedrijfsthema.
In een traditioneel kerstpakket zit voedsel dat op koude winterdagen gegeten kan worden met het hele gezin. Denk bijvoorbeeld aan soepen, koffie, thee en lekkernijen zoals sappen en koekjes. De gedachte dat kerstpakketten typisch Nederlands is, is achterhaald. Ook in andere landen worden al vele jaren pakketten vergeven tijdens de Kerstdagen als blijk van waardering.
Wanneer geef je zo’n pakket?
Er is geen standaard dag, week of datum waarop kerstpakketten worden gegeven. Ook al zou je denken dat je een kerstpakket de dag voor Kerst bijvoorbeeld geeft. Je kunt naar eigen inzicht het pakket geven. Zo kun je ervoor kiezen om het pakket thuis te laten sturen, te geven tijdens een eindejaarsfeest met het bedrijf of op het bureau van elke werknemer neer te zetten. Dit kan zoals je zou denken een dag voor Kerst gedaan kunnen worden, maar je kan het ook eerder al in de maand December doen. Bijvoorbeeld net na Sinterklaas. Zo heeft de ontvanger meer tijd om er met kerst van te genieten als het bijvoorbeeld gaat om een waardebon voor een uitje of een reis.