Top 3 noten om mee te koken

Wil jij wat meer diversiteit in je gerechten en je dieet een kleine boost geven? Voeg dan noten toe aan je maaltijden. Er zijn wereldwijd tal van maaltijden waar noten aan worden toegevoegd. Dit is niet alleen gezond en goed voor je, maar ook nog eens ontzettend lekker. In dit artikel leer je over de top 3 noten die je gemakkelijk kunt gebruiken tijdens het koken. Al deze lekkere noten koop je biologisch, gemakkelijk en snel op bionoot.nl.

De cashewnoot

De cashewnoot komt oorspronkelijk uit het kustgebied van Brazilië en wordt nu in diverse landen met een tropisch klimaat geteeld. De noten groeien aan de kasjoeboom en lijken aan de boom meer op een paprika. De noot zit verborgen in de vrucht die onderaan het geheel hangt.

 

De cashewnoot heeft ook nog eens ontzettend gezonde voedingswaardes. Zo vind je in de noot per 100 gram wel 21.2 gram eiwitten, meer dan de helft van de Alledaagse hoeveelheid ijzer, magnesium en zink, maar ook een boel vitamine:

 

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Vitamine B11

Waarvoor kun je de cashewnoot gebruiken?

De cashewnoot is echt multi inzetbaar in de keuken! Ze doen het goed in wokgerechten, maar ook in gebak en toetjes. Daarnaast kun je er heerlijke cashewnotenpasta van maken of ze weken en gebruiken om veganistische kaas te maken. Je gooit gemakkelijk een handje cashewnoten door je:

 

 • Curry
 • Wokgerechten
 • Salade

 

Je kunt de cashewnoten ook fijnhakken en gebruiken als knapperige buitenkant voor je vlees of vis.

De amandel

De amandelboom komt uit het Midden-Oosten en groeit gemakkelijk in allerlei gebieden met een mediterraan klimaat. Er zijn twee soorten amandelen, de zoete amandel die je waarschijnlijk kent, en de bittere amandel. Deze laatste wordt steeds minder gebruikt, omdat er goedkopere vervangingen voor zijn, zoals de abrikozenpit.

 

Ook de amandel is ontzettend gezond. Zo kun je per 100 gram rekenen op 21.7 gram eiwitten en 52.1 gram onverzadigde vetten. Ook zul je zeker geen tekort krijgen aan magnesium, koper, en vitamine B1.

Waarvoor kun je amandelen gebruiken?

De amandel heeft een zoete smaak die zich gemakkelijk laat toevoegen aan tal van gerechten. Ofwel voor een mooie balans of om een dessert lekker zoet te maken. De amandel gebruik je daarnaast ook lekker bij:

 

 • Pilav en risotto
 • Stoofschotels
 • Geroosterde groenten

 

Je kunt de amandelen schaven, fijnhakken of in het geheel of door de helft aan je maaltijden toevoegen.

De pistache

Deze romige noot komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en groeit ook in Azië. Tegenwoordig kunnen ze ook goed verbouwd worden in Europa en Amerika. De open en gesloten pistachenoten worden in de fabriek van elkaar onderscheiden door ze op een stalen blok te laten vallen. Ze maken namelijk een verschillend geluid.

 

Per 100 gram zitten er 23.8 gram eiwitten in de noot, bijna 40 gram onverzadigde vetten, veel koper en fosfor, maar ook een grote hoeveelheid vitamine B1.

Waarvoor kun je pistache gebruiken?

Pistache heeft een meer romige smaak en textuur, bijna boter-achtig. Hierdoor vind je het veel terug in smeersels, dips en zelfs in ijs. Dat het voedsel ook nog eens een prachtige groene kleur krijgt is een mooie bijkomstigheid. Wil jij graag koken met pistache? Dan kun je de noten toevoegen aan diverse gerechten, zoals:

 

 • Salades
 • Geroosterd vlees
 • Pilav en risotto

 

Je kunt je maaltijden ook gemakkelijk garneren met licht gebakken fijngehakte pistache. Zo heb je de perfecte combinatie tussen romigheid, knapperigheid en de andere smaken van je maaltijd.

Waar moet je op letten?

Let bij het koken met noten wel op dat je niet te veel noten binnenkrijgt. Hoewel ze gezond en lekker zijn, bevatten ze ook een hoop calorieën en koolhydraten. Hierdoor verliezen ze in grote hoeveelheden al snel hun gezonde factor.

 

Daarnaast kun je de noten ook altijd eerst even bakken, zodat ze hun smaak verder ontwikkelen en zo nog meer toevoegen aan je maaltijd. Hiervoor hoef je geen boter of olie te gebruiken en je moet goed opletten of ze niet verbranden.

Heerlijk genieten van je gezondere maaltijd

Nu je weet wat je kunt doen met diverse noten, kun je ze gemakkelijk toevoegen aan je dieet. Zo geniet je van een heerlijke maaltijd met gezonde voedingswaarden. Ideaal dus! Geniet ervan!